Financieel en juridisch

Modelovereenkomst

Leraardirect.nl werkt met een Overeenkomst van Opdracht die gebaseerd is op een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Hieronder wordt kort toegelicht waarom.

Vanaf 1 januari 2020 is de “Wet DBA: Controle door de Belastingdienst” in werking getreden. Het doel van deze wet is het voorkomen van zogenoemde schijnzelfstandigheid.

Lees meer..

Modelovereenkomst

Leraardirect.nl werkt met een Overeenkomst van Opdracht die gebaseerd is op een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Hieronder wordt kort toegelicht waarom.

Vanaf 1 januari 2020 is de “Wet DBA: Controle door de Belastingdienst” in werking getreden. Het doel van deze wet is het voorkomen van zogenoemde schijnzelfstandigheid. De verwachting is dat de overheid onderzoek zal gaan doen naar bedrijven waarbij er een vermoeden is dat zij kwaadwillend zijn. Zij zullen zich hierbij richten op bedrijven die veel zzp-ers inhuren, tegen zeer lage uurtarieven.

Zzp-ers worden niet als schijnzelfstandige gezien als ze gebruik maken van een modelovereenkomst en werken voor meer dan drie werkgevers per jaar.

Om de zelfstandigheid in een arbeidsrelatie te bepalen zijn 3 vragen opgesteld, die hieronder ook beantwoord worden vanuit Leraardirect.nl:

  1. V: Is er een verplichting tot persoonlijke arbeid?
    A: ja, de zzp-leerkracht is degene die de arbeid verricht.
  2. V: Is er een gezagsverhouding?
    A: misschien, de zzp-leerkracht kan een rooster moeten volgen.
  3. V: Krijgt de ZZP-er loon?
    A: ja, het werk wordt niet vrijwillig gedaan door de zzp-leerkracht.

Als niet alle vragen met ‘ja’ zijn beantwoord, is er geen sprake van een dienstverband.

Om elke vorm van twijfel weg te nemen, werkt Leraardirect.nl met een Overeenkomst van Opdracht die gebaseerd is op de modelovereenkomst geen werkgeversgezag van de Belastingdienst. De vaste, geel gearceerde, gedeeltes in deze modelovereenkomst zijn ongewijzigd overgenomen in de Overeenkomst van Opdracht van Leraardirect.nl. Deze gedeeltes geven aan dat er geen sprake is van loondienst.

De school en de zzp-leerkracht ondertekenen de Overeenkomst van Opdracht, gebaseerd op deze modelovereenkomst. Zo is voor alle partijen de arbeidssituatie duidelijk en is alles wettelijk op de juiste wijze geregeld.

Een eerlijk uurtarief voor beide partijen

De laatste maanden komt de zzp-leerkracht steeds vaker negatief in het nieuws. Hierbij wordt veelal ingezoomd op het hoge uurtarief dat moet worden betaald voor een zzp-leerkracht in het basisonderwijs. Hetgeen weer ten koste zou gaan van de kinderen en onderwijsfondsen.
Hieronder wil ik in deze berichtgeving graag enige nuancering aanbrengen.

Klein verschil
Het klopt dat de onderwijsorganisatie vaak iets meer kwijt is voor een zzp-leerkracht dan voor een reguliere leerkracht in vaste dienst. Ook zal de gemiddelde zzp-leerkracht vaak iets meer verdienen dan de reguliere leerkracht in vaste dienst zou verdienen. Echter, dit gat is zeker niet zo groot als vaak wordt geschetst.

Tevens is dit, veelal beperkte, verschil in kosten voor werkgever en salaris voor leerkracht, heel gemakkelijk te verklaren.

Via een tool op de site van de PO raad is te zien dat de gemiddelde werkgeverslasten in het primair onderwijs al ruim 65% hoger zijn dan het brutoloon dat de leraar verdient.

In deze berekening zijn echter alleen nog maar de sociale lasten, verzekeringen, pensioenen en overige premies meegenomen. De overige kosten die de zzp-leerkracht allemaal zelf voor zijn/haar rekening neemt en die normaal voor rekening van de onderwijsinstelling zijn, zijn hier nog buiten beschouwing gelaten.
Hierbij valt te denken aan: kosten voor trainingen en cursussen, werkplek, softwarelicenties, etc.

Flexibiliteit, risico en werkdruk
De flexibiliteit die de zzp-leerkracht biedt heeft voor de onderwijsinstantie waarde. Tegelijkertijd werkt de zzp-er op invalbasis, wat voor hem/haar meer risico en extra werkdruk met zich mee brengt.

Risico: geen opdracht betekent geen inkomen. De zzp-leerkracht kan op dagbasis ingehuurd worden. Dit betekent een risico voor de zzp-leerkracht. Vandaar dat het gevraagde uurtarief voor een korte termijn-opdracht (korter dan een week) hoger moet zijn dan dat van een langdurige opdracht (van bijvoorbeeld een maand of langer). Hoe langer de opdracht, des te meer zekerheid voor de zzp-leerkracht en des te lager het uurtarief.

Werkdruk: daarnaast moet rekening worden gehouden met de werkzaamheden; de functie van invalkracht in het onderwijs is nu eenmaal een baan die erg veel vraagt van een leraar en waarvoor, zeker in deze tijd, maar weinig mensen te vinden zijn. Het is nu eenmaal een stuk moeilijker om les te geven aan een klas met kinderen die je niet kent en die jou niet kennen en die weten dat jij er morgen niet weer staat, dan om voor een eigen vertrouwde klas te staan waar je alle kinderen met hun eigen karakters kent. Hier mag ook een stukje extra voor worden betaald.

Conclusie
De conclusie is dan ook dat een zzp-leerkracht voor een onderwijsinstelling niet duurder is dan een reguliere leerkracht in schaal LC met enige jaren werkervaring.

Verder is er bij Leraardirect.nl geen sprake van een duur detacheringsbureau (waarbij veelal met een opslagfactor van tussen 2 en 2,5 wordt gewerkt om de eigen ondersteunende diensten, gebouwen en overige zaken te kunnen betalen).

Kortom, Leraardirect.nl biedt u een flexibele leerkracht voor de korte, middellange en langere termijn die niet noodzakelijkerwijs duurder is dan een reguliere leerkracht in vaste dienst, maar u wel een stuk meer flexibiliteit biedt!

Hieronder vindt u een overzicht van de tarieven van Leraardirect.nl m.i.v. 1 aug 2024.

Het gaat om een all-in uurtarief, dus zonder bijkomende kosten (zoals reiskosten) en vrij van BTW.

Het uurtarief varieert op basis van het aantal uren per aanvraag / overeenkomst.

Aantal aangevraagde urenUurtarief
6 t/m 23€ 86
24 t/m 99€ 82
100 t/m 300€ 78

Onderwijs vrij van BTW

“Onderwijs is vrijgesteld van btw ook wanneer onderwijs uitgevoerd wordt door een zelfstandig ondernemer. Over de vergoeding brengt u dus geen btw in rekening. U doet over deze omzet geen btw-aangifte. De btw over inkopen en kosten kunt u niet aftrekken.”

Deze vrijstelling geldt echter alleen voor diensten van een zelfstandige die direct in verband staan met leerlingen.

Bron: Belastingdienst

Wilt u een invalkracht aanvragen?

Vul dan direct het aanvraagformulier in om de beschikbaarheid te checken.

Heeft u nog vragen? Of wilt u graag uw situatie bespreken met Leraardirect.nl?

Aarzel dan niet en neem contact op.